Waar u op moet letten bij het gebruik van clouddiensten

| Posted door | Categorieën: Uncategorized

Steeds meer mkb’ers maken gebruik van clouddiensten. Dit is niet gek, aangezien de cloud heel wat voordelen kent. Zo kan het zorgen voor hogere performance en productiviteit, meer flexibiliteit, lagere kosten en een betere betrouwbaarheid. Echter twijfelen sommige ondernemers toch om de stap naar de cloud te maken. Er komt immers veel bij kijken en het is niet altijd duidelijk waar rekening mee moet worden gehouden. Daarom geven wij u hier graag een aantal punten waar u op moet letten bij het gebruik van clouddiensten.

Kies een cloud die past bij uw organisatie

Wanneer het aankomt op het aanbod van cloudoplossingen, kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende modellen. Zo zijn er Private, Public, Community en Hybrid clouds, die ieder hun eigen voordelen en nadelen hebben. Hierbij is het belangrijk om te letten op factoren als toegankelijkheid, werklading, wetgeving en andere eisen ten opzien van uw bedrijfsprocessen.

Zorg voor goede beveiliging van uw cloud

Het is erg belangrijk om erop te letten dat uw cloud juist beveiligd is. Dit om bijvoorbeeld datalekken en aanvallen van cybercriminelen te voorkomen. Zo is het bij het inschakelen van een extern datacenter goed om te weten of uw gegevens binnen Europese grenzen wordt opgeslagen en welke certificeringen er aanwezig zijn. Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van verschillende serverlocaties, om de kans op dataverlies te verkleinen. Daarnaast is het essentieel om te zorgen voor een back-up van al uw belangrijke bestanden.

Houdt rekening met de duur van de implementatie

Wanneer u gebruik gaat maken van een nieuwe clouddienst, kunnen uw bestanden en softwarepakketten hierin worden geïmplementeerd. De duur van de implementatie is onder andere afhankelijk van het soort applicaties dat u gebruikt. Het kan dus per situatie verschillen hoe snel u gebruik kunt maken van de online werkomgeving in de cloud.

Zorg voor goede ondersteuning en cloud-expertise

Als u als ondernemer actief aan de slag wilt gaan binnen de online werkomgeving, is het aangeraden om ervoor te zorgen dat support en cloud-expertise in de buurt is. Is er bijvoorbeeld een helpdesk dat u kunt bellen, of iemand binnen uw organisatie die een duidelijk beeld heeft van wat er zich achter de schermen van de cloud afspeelt? Op deze manier is het voor u duidelijk waar u terecht kunt wanneer er zich eventuele problemen voordoen, en kunt u met een gerust hart online aan de gang gaan.

Bent u geïnteresseerd in het gebruiken van clouddiensten en wilt u meer informatie hierover? Neem dan gerust contact op via ons telefoonnummer 010–599 8000, of stuur een e-mail naar [email protected] voor advies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.