Nieuwe Cybercriminelen actief

| Posted door | Categorieën: Nieuws, Wist u dat?

Mailtje ontvangen dat afkomstig lijkt van een document-scanner? Oppassen is het advies! Het kan werkelijk een mail zijn van uw eigen scanner maar ook een nieuwe listige truc van cybercriminelen.

Als bijlage vindt u een Word document dat bij het openen een macro activeert waardoor er een virus wordt gedownload en geactiveerd. Vervolgens gijzelt het virus als het ware al uw waardevolle documenten door ze te versleutelen. U lijkt er met geen mogelijkheid meer bij te kunnen! De criminelen bieden u wel een oplossing: voor een flinke smak geld – en een portie geluk – willen ze zo vriendelijk zijn om uw geliefde bestanden weer vrij te geven. Al zit u op zo’n oplossing natuurlijk niet echt te wachten.

Daarnaast muteert het virus – net als een echt virus, maar dan veel sneller – van uur tot uur. Daardoor is het lastig te detecteren voor antivirussoftware en is de kans dus aanwezig dat zelfs uw virusscanner machteloos staat tegenover dit hardnekkige virus.

Moraal van het verhaal: pas dus goed op bij het openen van (word-) bijlages, zeker wanneer ze afkomstig lijken te zijn van een multifunctionele printer/scanner.

Vertrouwt u het niet? Bel voor direct advies of hulp onze supportdesk op telefoonnummer 010 – 599 8000 of stuur een bericht :

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.