Wereldwijde aanval van WannaCry/WannaCryptor ransomware

| Posted door | Categorieën: Nieuws

Afgelopen weekend heeft een wereldwijde aanval van het WannaCry/WannaCryptor ransomware-virus plaatsgevonden. In de afgelopen 24 uur zijn ruim 185.000 machines in 100 landen geïnfecteerd geraakt met dit virus. Vooral ziekenhuizen, telecombedrijven en nuts-bedrijven zijn ernstig getroffen.

Virus versleuteld bestanden op computer

Het virus versleuteld bestanden op geïnfecteerde computers waarbij alleen de groep criminelen achter deze aanval de decodeer-sleutel is bezit hebben. Hoewel het betalen van het losgeld geen garantie is voor vrijgeven de versleutelde bestanden, is nu al voor $25.000 aan bitcoins naar de groep achter WannaCryptor overgemaakt.

De meeste ransomware wordt verspreid via e-mails waarin op slinkse wijze de lezer ervan overtuigd wordt op een link te drukken. Deze link activeert de installatie van het virus. Bij deze WannaCryptor ransomware wordt een kwetsbaarheid in het besturingssysteem misbruikt waardoor besmetting zonder toedoen van een gebruiker kan plaatsvinden waardoor de wereldwijde besmetting zo snel heeft kunnen plaatsvinden tijdens het weekend.

Antivirusoplossingen tegen WannaCryptor ransomware

De antivirusoplossingen van Palcoma ICT-diensten zijn voorbereid op een aanval zoals afgelopen weekend. De WannaCryptor ransomware wordt door PC-Protect (Bitdefender) en Eset gedetecteerd én tegengehouden. Als onderdeel van onze monitoringdienst worden werkstations en servers voorzien van de laatste veiligheidsupdates waardoor fouten in het besturingssysteem automatisch worden gedicht. Microsoft heeft – naast haar reguliere veiligheidspatches – dit weekend een extra update uitgebracht waarin deze specifieke aanval wordt tegengehouden. Onze automatiseringsbegeleiders hebben alle servers van onze relaties dit weekend en maandagochtend voorzien van deze nood-update (voor een extra zeker gevoel).

De voorspelling van specialisten

Specialisten verwachten dat dergelijke aanvallen in de toekomst vaker zullen plaatsvinden. Overheden, bedrijven maar ook consumenten moeten bewust zijn van de gevolgen van dergelijke aanvallen en hoe zij zich daartegen kunnen wapenen. Wilt u zich ook veilig voelen? Neem dan direct contact op met onze automatiseringsbegeleiders.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.