Wat betekent de wet meldplicht datalekken voor u?

| Posted door | Categorieën: Nieuws

Het is u vast niet ontgaan: vanaf 2016 zijn organisaties verplicht direct een melding te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens in het geval van een datalek. Dit is een uitbreiding van de bestaande Wet bescherming persoonsgegevens en heeft dan ook als doel om privacy en persoonsgegevens beter te beschermen in het digitale tijdperk waarin we nu zitten.

In het geval van een datalek kan de schade voor betrokkenen dan ook enorm zijn en de nieuwe wet verplicht organisaties dan ook om passende ICT-bescherming hiertegen te nemen. Zo kan de informatie van individuen beter beschermd worden dan voorheen en wordt de schade bij een datalek tot een minimum beperkt. Dit betekent concreet voor u, als ondernemer, dat u een passend databeschermingsbeleid moet opstellen en handhaven. Bij overtreding kunt u een boete tegemoet zien die kan oplopen tot wel €810.000 of 10% van de omzet.

Wat kunt u doen omtrent de wet meldplicht datalekken?

Dat u als ondernemer meer verantwoordelijkheid draagt  dan voorheen omtrent de gevolgen van datalekken is duidelijk. Maar hoe neemt u voorzorgsmaatregelen? In eerste instantie is een goed beleid binnen uw bedrijf van groot belang. Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van het belang van de beveiliging van informatie en dat zij hier zorgvuldig mee omgaan. Geen post-its laten rondslingeren op kantoor bijvoorbeeld, verantwoord omgaan met wachtwoorden zodat ook niemand de gegevens kan opzoeken in de computer, geen gevoelige informatie versturen per e-mail en het laten encrypten van uw harde schijf zijn voorbeelden hiervan. In het laatste geval zorgt u ervoor dat, mochten de computers gestolen worden, kwaadwillenden nog niet bij de informatie kan komen die opgeslagen staat op uw harde schijf.

Security scan

Palcoma kan u helpen de veiligheidsrisico’s van uw bedrijf te inventariseren. Vervolgens kunnen onze IT-specialisten dan praktische suggesties aandragen voor een passende ICT bescherming tegen datalekken. We stellen een beschermingsbeleid voor u op en zullen u helpen dit te implementeren. Hierbij zullen we ons richten op drie aspecten die een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid van uw data: externe partijen, technische invulling en interne medewerkers.

U kunt contact met u opnemen voor een uitgebreide check van uw bedrijf en zo verrassende en vervelende situaties voorkomen in het geval van een datalek in uw bedrijf. Ons telefoonnummer is: 010 – 599 8000

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.