Uw geld of uw bestanden !

| Posted door | Categorieën: Nieuws, Wist u dat?

Steeds vaker worden computers besmet met “ransomware”. Dit zijn lastige virussen die gegevens op de computer – ongewenst – versleutelen zodat deze niet meer bruikbaar zijn en pas weer worden gedecodeerd als er een bedrag aan losgeld wordt betaald.

ransomware2

Besmet… en wat nu?

Als het virus heeft toegeslagen zijn sommige van uw van uw bestanden niet meer te gebruiken. Ze zijn versleuteld en de sleutel is in de handen van criminelen. Heeft u nog een reserve kopie dan valt de schade mee omdat u daarop kunt terugvallen. Heeft u geen back-up – of geen recente back-up – dan heeft u een serieus probleem.

Betalen aan deze internetboeven is geen goed plan. De betaling verloopt natuurlijk niet op een gebruikelijke wijze omdat een normaal rekeningnummer eenvoudig door de politie is te traceren. De betaling verloopt via bitcoins of via opsturen van geld in een enveloppe naar een schimmige postbus. Of uw geld daarom ooit aankomt, is dan ook maar zeer de vraag.

En zelf als het geld aankomt, heeft u natuurlijk geen garantie dat de criminelen de moeite nog nemen om uw bestanden vrij te geven. Daarnaast blijft het virus ook nog eens op uw computer actief en kan op ieder moment weer toeslaan om voor een tweede keer uw bestanden te gijzelen.

De beste oplossing is het verwijderen van het virus op uw computer of – ingeval van een behoorlijke besmetting – herinstallatie van uw computer. Vervolgens moeten uw bestanden en instellingen op uw computer worden hersteld.

Voorkomen is beter dan genezen!

Zoals altijd is “voorkomen beter dan genezen” ! Wat moet u daarvoor doen?

  • Zorg ervoor dat uw computer altijd is voorzien van een actieve antivirus met recente definitie. Niet ieder antivirusprogramma is even goed in het detecteren van nieuw virussen zoals deze ransomware. Het is daarom zeer aan te bevelen de kwaliteit/effectiviteit van het programma te (laten) onderzoeken.
  • Veel van deze virussen worden via e-mailberichten geactiveerd. De criminelen gaan hierbij zeer vernuftig te werk en de besmette berichten of website zien er legitiem uit. Gebruik een goed – actief onderhouden – SPAM-filter.
  • Voer veiligheidsupdates voor uw besturingssysteem en kantoorsoftware snel uit. Internetcriminelen maken vaak gebruik van veiligheidsgebreken in deze software.
  • Pas erg op met berichten van afzenders die u niet kent. Vooral als daar bijlages bij zitten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
  • Zet de uitvoering van macro’s standaard uit voor documenten die u via e-mail ontvangt.
  • Zorg voor een goede back-up van uw bestanden. Test of uw back-up ook daadwerkelijk werkt en bewaar de back-up niet aangesloten op uw computer.

PC-Protect beschermd uw werkplek of server

Dashboard ict bedrijf Den Haag

Wij helpen u – en uw organisatie – met een veilige, betrouwbare automatisering. Daarbij voorzien wij uw computers en servers van optimaal antivirussysteem (als een van de beste getest), houden wij SPAM-berichten buiten de deur en maken een back-up in the cloud zonder dat u er iets van merkt.

Dit alles monitoren wij voor uw en wij houden u wekelijks op de hoogte over de gezondheid van uw automatisering door middel van een met een duidelijk maar simpel statusoverzicht.

Meer over PC-Protect

 

Advies of hulp nodig?

Bel voor direct advies of hulp onze supportdesk op telefoonnummer 010 – 599 8000 of stuur een bericht :

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.