5 x dit moet je nooit met je wachtwoord doen

| Posted door | Categorieën: Nieuws, Wist u dat?

Wachtwoorden, je hebt ze tegenwoordig werkelijk overal voor, teveel om allemaal te onthouden. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hetzelfde wachtwoord voor bijna al hun accounts te gebruiken of om een lijstje bij te houden met daarop alle wachtwoorden behorend bij specifieke accounts. Niet slim, dat weten we allemaal zelf ook wel. Maar wel zo makkelijk. Enkele weken geleden verscheen er in het nieuws dat de tech-guy der ICT mannen, Mark Zuckerberg, zelfs als wachtwoord op tientallen accounts ‘dadada’ gebruikte. Onnodig om te zeggen, maar het kostte een stelletje hackers natuurlijk niet zoveel moeite om onder andere zijn Twitter account over te nemen. En dan heb je het de founder van Facebook, het kan geen kwaad dus om nogmaals even door te nemen welke dingen je écht niet met je wachtwoorden moet doen.

Zo voorkom je fout gebruik van wachtwoorden

Het zijn opendeuren, maar nog steeds komt dit foute gebruik van wachtwoorden nog veelvuldig voor:

  1. Eenvoudige wachtwoorden zijn geen wachtwoorden
    Een wachtwoorden van slechts 6 tekens is binnen enkele minuten gekraakt. Via internet zijn programma’s te downloaden waarmee een kind te was doet. Een wachtwoord moet lang genoeg zijn, hoofdletters en kleine letters bevatten maar ook cijfers en liefst ook vreemde tekens.
  2. Wachtwoorden opschrijven
    Wachtwoorden en post-it’s gaan niet samen! Hoe verleidelijk het ook is: schrijf je wachtwoord nooit volledig op en al helemaal niet op een post-it aan je monitor. Je maakt het ex-collega’s, stagiaires maar ook bezoeker van je werkplek wel erg makkelijk om in te breken.
  3. Wachtwoord niet regelmatig veranderen
    Wachtwoorden zijn al lastig te onthouden maar nieuwe wachtwoorden zijn nog erger. Toch is het zo dat wanneer je jaar in, jaar uit hetzelfde wachtwoord gebruikt, de kans groot is dat anderen jouw geheime wachtwoord beetje bij beetje zullen herkennen. Daarbij ontgaat het wachtwoord zijn doel. Verander daarom een wachtwoord dat je zeer regelmatig gebruikt, ook regelmatig.
  4. Eén wachtwoord is een publiek geheim
    Gebruik voor verschillende diensten een verschillend wachtwoord. Ookal moet je op deze manier wel veel wachtwoorden onthouden, dit is beter dan één en hetzelfde wachtwoord aan tientallen verschillende bedrijven te geven. Je hebt geen idee wie er toegang heeft tot jouw ‘enige’ wachtwoord. Bij een mogelijke data-lek bij één van die partijen liggen opeens al jouw gegevens op straat, die vervolgens toegang verschaffen tot ontzettend veel van je accounts.
  5. Een wachtwoord is geheim
    Hoe aantrekkelijk het soms ook klinkt: deel je wachtwoord met niemand. Ook niet tijdens vakanties of tijdens ziekte. Als collega’s of anderen bij jouw gegevens moeten komen zijn daar slimmere manier voor te verzinnen dan jouw inloggegevens te gebruiken. Vooral als je je wachtwoord niet of niet vaak veranderd, weet je na verloop van tijd het hele bedrijf je wachtwoord.

Veel inbraken in geautomatiseerde systemen en datalekken worden veroorzaakt door slecht gebruik van wachtwoorden. Wil je meer weten over een veilige, betrouwbare automatisering? Neem dan contact op met een van onze automatiseringsbegeleiders…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.